Efter to år med COVID-19: Hvordan har coronapandemien påvirket de unges online tilstedeværelse?

Mens corona lagde en skygge over de unges sociale liv i den fysiske hverdag, blomstrede den digitale platform TikTok. Medievanerne ændrede sig for en stund med den nye virkelighed, men hvordan har det påvirket de unges online tilstedeværelse? Vi tager temperaturen på tendenserne under corona.

Nedlukning, isolation og hjemmeundervisning. Det har været hverdagen for landets unge de seneste to år. Udover den øgede skærmtid, der naturligt er opstået på grund af digital undervisning, peger data på, at de unges vaner på de sociale medier også har rykket sig. Og det er især brugen af mediet TikTok, der er steget markant. Mediet er blevet brugt som et frirum, og mange har danset og lipsyncet sig gennem pandemien.

Hos CompanYoung arbejder vi blandt andet med at indsamle viden om de unges medievaner for på den måde at finde de rette løsninger for vores kunder. Gennem egne undersøgelser har vi de seneste år bemærket, hvordan fordelingen af forbruget på de sociale medier har ændret sig.

 

Nye unge, nye medier

I takt med samfundets udvikling udvikler de sociale medier sig også med lynets hast. Der dukker hele tiden nye bud op – senest den franske app BeReal, der er en pendant til Instagrams mere polerede udtryk. På BeReal har brugeren to minutter til at tage et billede, og der er ikke mulighed for at udvælge, redigere og lægge et æstetisk filter på. Om det blot er en døgnflue, må tiden vise.

I 2021 lavede vi vores årlige analyse af unges valg af uddannelse med over 20.000 unge, hvor vi blandt andet spørger ind til deres brug af sociale medier. Vi spurgte dem, hvor ofte de bruger diverse sociale medier, og svarene fordelte sig således:

Unge mellem 15-18 årige (daglig brug):

  • Snapchat: 91 %
  • Instagram: 82 %
  • TikTok: 68 %

Unge mellem 18-24 år (daglig brug):

  • Snapchat: 76 %
  • Instagram: 71 %
  • TikTok: 44 %

De unge danskeres forbrug af TikTok er steget hurtigt de seneste år – og ifølge vores undersøgelser, baseret på svar fra over 18.000 unge, stiger forbruget blandt de helt unge særligt hen over sommerferien i 2020.
I august 2020 angav 46 % af de unge mellem 15 og 18 år, at de bruger TikTok dagligt. Til sammenligning angav kun 8 % i denne aldersgruppe, at de brugte TikTok dagligt i 2019.

 

Kronede dage for det kulturelle fænomen TikTok

Det er næsten umuligt ikke at have hørt om fænomenet TikTok. Mediet har gået sin sejrsgang over hele verden og har blandt andet affødt de berømte “TikTok-danse”.

 

TikTok antages at være verdens hurtigst voksende sociale medie, og over 800 millioner aktive brugere taler sit tydelige sprog. Det er den yngste målgruppe, der fører an, og der er fart over feltet på flowet af videoer.

TikTok kan bedst forklares som en krydsvej mellem Instagram, Snapchat og YouTube, hvor de korte videoer på et minut er i centrum. Generelt er mediet påvirket af algoritmen på en sådan måde, så videoer bliver spredt meget hurtigt – og der er derfor gode muligheder for at gå viralt. Det har lokket kreative unge foran skærmen under corona. Med god tid til at lave sjove og personlige videoer oplevede det kinesiske firma bag TikTok, ByteDance, en eksplosion i brugere under pandemien.

Men hvad er det, TikTok kan?
Vi har tidligere skrevet om TikToks popularitet, og hvad der har gjort mediet til det hurtigst voksende i verden. Her refererede vi til en undersøgelse med besvarelser fra 8000 brugere over hele verden, og nøgleordene er autenticitet og fællesskab. Herunder svarede en del brugere, at de fuldstændig kan være dem selv på TikTok. Derudover går fællesskabsfølelsen igen som særligt attraktivt, hvor mange også finder indhold på TikTok, som de kan relatere til.

 

Post corona: Hvilke tendenser tager vi med os videre i CompanYoung?

Sammenholder vi de forskellige undersøgelser, viser der sig små antydninger af en ændring, når det kommer til de unges online tilstedeværelse under corona.

Hvad sammenhængen er mellem corona og TikToks popularitet vides ikke præcist – men det er muligt, at det fællesskabsorienterede aspekt har været kærkomment i en tid med social afstand.

Og hvordan kan vi så bruge den viden hos CompanYoung fremadrettet?

Vi kan bruge den viden aktivt til at træffe beslutninger og lave de bedste kampagner til de unge. Eksempelvis kan den pludselige stigning i et medie som TikTok vise os, hvad de unge reagerer på: fællesskab, personlighed og kreativitet.

Vi ser potentialet i markedsføring på TikTok som en stor mulighed for uddannelsesinstitutioner, virksomheder og brancheorganisationer, der vil tiltrække unge. Den yngre målgruppe er talstærkt til stede, og mediets popularitet spås ikke at dale lige foreløbigt – uddannelsesinstitutionerne bør derfor gå i gang med at udnytte potentialet nu.

Vil du høre mere om unges medievaner?

Er du interesseret i at høre mere om unges medievaner?

Udfyld formularen herunder, så vil en af vores konsulenter kontakte dig.