Guide: Sådan mestrer I det gode afslag
Vi siger pænt goddag og farvel til hinanden, når vi har været i et møde eller deltaget i et socialt arrangement sammen. Hvordan kan det så være, der ofte ikke bliver givet en ordentlig afsked, når det er et rekrutteringsforløb, vi har været involveret i?
Resumé: De vigtigste pointer
- Upersonlige og autogenererede Do Not Reply-mailadresser kan medføre en dårlig kandidatoplevelse, som kan give virksomheden et dårligt ry
- Brug i stedet en personlig afsender i mailen, gerne vedkommende som foretog jobsamtalen
- Giv personlig feedback i mailen, som kandidaten kan bruge fremadrettet. Det er også en stor fordel at ringe fremfor at sende en mail, da det giver mulighed for dialog. Det kan fremme kandiatoplevelsen med 22%
- Hvis kandidaten får en god afslutning på rekrutteringsprocessen, er der større chance for, at virksomheden bliver omtalt positivt
- Hvis I som virksomhed ønsker at indsamle data og feedback, så I kan forbedre jeres kandidatoplevelse, er Talenthub et stærkt værktøj at bruge
Der findes desværre mange virksomheder, som undervurderer, hvor vigtigt det er at give deres kandidater et ordentligt afslag. Og det er en skam. For det kan have stor indflydelse på det overordnede indtryk af virksomheden.
Hvordan føles det for ansøgeren?
Forestil dig følgende scenarie: Du er jobsøgende, og du har netop sendt en ansøgning afsted. Du har lagt en masse tid og personlighed i den, for du vil så gerne have det job. Du kommer endda videre til en jobsamtale, som du naturligvis forberedte dig grundigt på inden.
Derefter venter du i spænding.
I dagevis sidder du med svedige håndflader og krydsede fingre (når du altså ikke er ved at bide dem ned af nervøsitet) og stirrer på din mailboks.
Hvert øjeblik håber du, at der tikker en mail ind fra den givne virksomhed.
Telefonen tør du slet ikke at bruge, for tænk nu, hvis de ringede, mens du snakkede med en anden?
Men pludselig er den der! Mailen du har ventet på. Og hvad indeholder den så? Et autogenereret afslag fra en Do Not Reply-mailadresse 👎
Derfor er et upersonligt afslag aldrig vejen frem
Det kan næsten ikke blive mere upersonligt. Nu har du brugt så mange kræfter på dem, og så vil de ikke tage sig tiden til at give dig et ordentligt afslag, hvor de viser, de respekterer dig.
Det er netop den følelse, du skal undgå at give dine jobsøgere.
Så lad os tage et kig på nogle gode råd til, hvordan I kan forbedre jeres rekrutteringsproces. Det er ikke det endelige facit. Men vi vil hjælpe jer på vej til, hvordan I giver det rette afslag til de kandidater, der har været til samtale.
Sæt en afsender på
Du kan sikkert høre, at det er en dårlig idé at sende et autogenereret afslag ud fra en mailadresse, som modtagerne ikke engang kan respondere på.
Det efterlader kandidaterne med et dårligt image af virksomheden, og det er dét, de i sidste ende husker og deler med deres omgangskreds.
Hvis du i stedet gerne vil give et afslag, som efterlader et godt indtryk, kan du gøre følgende:
Sæt en personlig afsender på mailadressen. Gerne den samme som foretog jobsamtalen eller var skrevet på jobopslaget.
Det lyder simpelt, hvis den eneste forbedring er, at der skal være en personlig afsender. Til gengæld viser undersøgelser, at det kan forbedre 17% af kandidaternes oplevelse af virksomheden.
Skriv derfor følgende bag øret:
➗ De upersonlige og autogenererede afslag på mail
➕ En personlig afsender, som kandidaten allerede kender
Et godt afslag giver gode ambassadører
I kan faktisk overveje at gøre mere, hvis I gerne vil give en endnu bedre kandidatoplevelse:
- Giv en uddybende begrundelse i mailen med konstruktiv feedback. Det giver kandidaten noget konkret at arbejde videre med
- Ring ud til kandidaten. Det er personligt, og det viser overskud og respekt. Det giver samtidig mulighed for dialog, så kandidaten kan stille spørgsmål og føle sig hørt
Undersøgelser viser nemlig, at et telefonopkald i stedet kan skabe en forbedring af kandidatoplevelsen på 22%.
Et telefonisk afslag giver jer et bedre ry
Når kandidaterne bliver hørt, føler de ikke, at tiden er spildt. I stedet giver det en følelse af erfaring, som kan bruges i den videre jobsøgning.
Hvis kandidaten trods alt får noget positivt ud af processen, er der større sandsynlighed for, at I får skabt en “ambassadør”, som taler positivt om virksomheden.
Et øget fokus på kandidatoplevelser
Heldigvis er der et stigende fokus på, hvor vigtigt det er, at virksomheder giver en god kandidatoplevelse. Både for at give ansøgeren mere respekt, men også for at sikre virksomhedens omdømme.
Hvis I derfor ikke allerede har foretaget en udskiftning af den mailadresse, I sender afslag fra, så skynd jer at få det gjort. Det skal nok give pote på længere sigt! Hvis I desuden har et ønske om at måle på de forbedringer, så tag et kig på forbi Talenthub.
Få flere tips og tricks til, hvordan I kan forbedre jeres kandidatoplevelse
Hos Talenthub hjælper de virksomheder med at indsamle data og feedback, så de kan forbedre hele deres kandidatoplevelse.
Det kan både medvirke til et godt omdømme af virksomheden og kandidaternes fortsatte lyst til at blive en del af arbejdspladsen – og det er fedt 💪
Seneste Artikler
Tilmeld dig CompanYoungs Nyhedsbrev
Gør som +2000 andre i HR og uddannelsesverdenen. Få tilsendt CompanYoungs nyhedsbrev hver måned med fokus på unges valg af uddannelse, job og karriere.