Hvordan bruger unge sociale medier i 2020?
De har støbt en stor del af de digitale indfødtes verdensanskuelse. Det er svært at forestille sig en tid uden sociale medier, og det gør sig i særdeleshed gældende for de nye generationer. Unge er vokset op med medierne, og deres adfærd på de respektive platforme er forskelligartet. I 2020 har de ændret deres medievaner, og en ny spiller er trådt ind på markedet. Det står dog endnu klokkeklart, at de stadig tilgår den digitale verden for at blive vejledt i valget om uddannelse og karriere.
I CompanYoungs undersøgelser af unges valg af elevplads, ungdomsuddannelse og efterskole har respondenterne oplyst deres brug af sociale medier, og hvordan de bruges som led i beslutningsprocessen. Denne viden vil vi kortlægge i form af en oversigt over unges brug af sociale medier, som udgøres af over 20.000 besvarelser.
Unges brug af sociale medier
Før vi ser på de enkelte platforme vil vi klargøre det, der er nyt i år. Nedenstående graf befatter unge i aldrene 15 til 35 år og deres brug af sociale medier.
Højdespringerne er henholdsvis Snapchat og Instagram, der i år har positioneret sig som de to hyppigst anvendte sociale medier, hvor det sociale netværk Facebook Messenger sidste år holdt andenpladsen fra Instagram. Denne tendens er båret af unge mellem 15 og 18 år. For målgruppen mellem 18 og 24 år er Facebook Messenger sejrherren, skarpt efterfulgt af Snapchat, Instagram, Facebook og Youtube.
Den yngste målgruppes interesse for Facebook daler, hvorimod unge over 25 stadig foretrækker det sociale netværk med YouTube, Instagram og Snapchat haltende bagefter. Facebook er bestemt ikke yt for den yngste målgruppe – video- og billeddeling er blot blevet en større konkurrent i tidens løb, og visse medier er skabt til netop de formål. “Man deler da også medier på Pinterest?!” Det er korrekt, men indholdet på platformen er hovedsageligt henvendt til de kreative sjæle, hvis søgen går mod gør-det-selv inspiration.
Karriereforbindelser og meningskvidren har endnu ikke ramt plet hos den danske ungdom: Brugen af det sociale netværk LinkedIn og mikrobloggen Twitter er i år uændret. Til gengæld er der trådt en ny spiller ind på de visuelle præmisser.
Action 🤳💃🕺
Begejstringen for video- og billeddeling er i høj grad båret af den yngste målgruppe. Især videodeling, hvilket bevidnes af den markante fremgang, TikTok i år har oplevet.
Du har sikkert hørt om den. Et konstant flow af korte, hjemmelavede videoer på højst et minut. Vores undersøgelse i fjor viste, at 80 % af unge slet ikke havde TikTok. I år er det tal faldet til 33 %, og grafen viser, at applikationen åbnes lige så hyppigt som YouTube. Lad os se brugsfrekvensen fra de respektive aldersgruppers perspektiv:
📉 3 % af unge over 25 år åbner TikTok flere gange dagligt, og 19 % åbner YouTube flere gange dagligt.
📊 19 % af unge mellem 18 og 24 år åbner TikTok flere gange dagligt, og 35 % åbner YouTube flere gange dagligt.
📈 31 % af unge under 17 år åbner TikTok flere gange dagligt, og 27 % åbner YouTube flere gange dagligt.
TikTok gik altså fra at være en vindhekseørken til at være en levende storby. Det er ikke mindst en erklæring om, at den yngste målgruppe langt fra følger i de tidligere generationers kølvand.
I årets undersøgelser af unges valg af uddannelse og karriere har vi opstillet et kronologisk overblik over informationssøgningen fra det første kendskab til det endelige valg, og sociale medier befinder sig her ofte i den afklarende fase. Lad os da finde ud af, hvad unge har i sigte på de digitale jagtmarker. 🎯
Sociale netværk 📲
Begrebet dækkede engang over et analogt sammenhold, hvori familie og venner indgik. Det gør de også stadig – dog i stigende grad på en digital facon.
Facebook Messenger trækker det tunge læs, hvilken unge bruger til effektivt at kommunikere med sit respektive netværk. Applikationen åbnes sågar oftere end Facebook selv. De unge stifinder bevæger sig imidlertid stadig mod Facebook som det første sociale medie i jagten på den rette uddannelsesinstitution eller virksomhed.
Med mindre I er blevet opdaget gennem en en Facebook-annonce, får I på denne platform typisk besøg af unge, som allerede har gjort sig bekendt med praktisk information fra jeres personlige hjemmeside. Informationssøgning på Facebook forefindes typisk som følge af en henvisning, da platformen isoleret set ikke fungerer godt som en søgemaskine. Ikke desto mindre er det vigtigt at være forberedt på besøget, da unge søger bredt på denne side. Alt fra det sociale miljø til konkrete arbejdsopgaver eller undervisningen er kærkomment hos de unge, når de besøger Facebooksiden.
De sociale medier tilvejebringer den virkelighedsnære repræsentation af tilværelsen hos både elevpladser, ungdomsuddannelser og efterskoler. Heldigvis for Facebook kan man dele billeder og videoer på sin profil, for det er nemlig formaterne, unge foretrækker til denne type information. Måske det kan forklare deres stigende tilstedeværelse på platforme, som er dedikeret til mediedeling?
Mediedelingstjenester del et: Instagram og Snapchat 📸
Foto- og videografi er populære hobbyer blandt unge, og visse sociale medier er dedikeret til netop dem. Instagram, Snapchat, YouTube og TikTok har alle gjort sig attraktive for den visuelt interesserede bruger, og det er tydeligt, at den unge målgruppe er tiltrukket af netop dette felt; både som en fritidsinteresse, men også i forbindelse med vejledning.
På Instagram er der over 500 millioner aktive brugere i 2020. Pærevællingen af skarptslebne selfies, kreative kunstnere og rejselystne fotografer definerer formålene på platformen: At dele med andre, kommunikere med andre, at følge andre og blive fulgt.
Visse individer gør karriere på Instagram, hvis de opnår den gode ende af et femcifret følgertal eller mange flere, nemlig vores allesammens influencers. Forholdet influencers og følgere imellem hører hjemme i en historie for sig selv, men de har deres navn af en grund. Influencers på Instagram har før samarbejdet med virksomheder og uddannelsesinstitutioner, hvor formålet er at vejlede unge og formidle et budskab kreativt og i øjenhøjde igennem en person, de ser op til.
Hvor unge på Facebook typisk ville forvente varierende information om alt fra det sociale miljø til undervisning og skema eller konkrete arbejdsopgaver, leder de på Instagram meget målrettet efter billeder og videoer med indtryk af hverdagen på uddannelsesinstitutionen eller virksomheden. Og mulighederne hertil består ikke kun af flotte filtre.
Et af de nyeste tiltag på platformen, filmruller, er deres spin på TikToks varemærke. Forskellen er, at filmruller kun kan vare op til 15 sekunder, men de kan krydres ved at kombinere klip, tilføje effekter, musik og mere, så du kan skræddersy indholdet. Du kan afholde virtuelle live-sessioner, hvor du endvidere kan interagere med de brugere, der ser med. IGTV giver mulighed for at arkivere disse samt uploade andre videoer, som er over et minut langt. Ikke mindst er der 10-sekunders stories, som gør det bekvemmeligt at holde sig indholdsmæssigt aktiv. Lige netop denne funktion finder vi også andetsteds.
Det visuelle kommunikationsværktøj, Snapchat, er den langt mest anvendte platform for unge under 18 år. Facebook foreviger indhold på sociale medier – på Snapchat handler det om i dag. Den udelukkende skriftlige kommunikation blev tydeligvis tilsidesat, da muligheden bød sig for at dokumentere den pågældende situation med et snapshot og tilføje relevant tekst dertil. Forglem ej Snapkortet, som komprimerede vores verden: Et verdenskort, hvor mediets brugere kloden rundt kan indsende live-situationer direkte fra felten, hvor end de befinder sig.
Ikke mindst er der på Snapchat mulighed for annoncering, hvor I kan indrykke kreativ markedsføring for jeres uddannelsesinstitution eller virksomhed. Endnu flere muligheder på Snapchat kan du læse om i vores artikel om Snapchat Geofilter.
Mediedelingstjenester del to: YouTube og TikTok 🎬
Video er et af de mest konverterende indholdsformater, der findes. Unges brug heraf gennemgår markant udvikling, og selve håndværket er uundværligt for den, der vil være kyndig på de sociale medier.
Velkommen til YouTube. Med omtrent to milliarder brugere er platformen den ubetinget største udbyder af videoindhold. Foruden algoritmens indgående kendskab til dine præferencer, er platformen ikke mindst en habil søgemaskine.
Når unge bruger mediet i rejsen mod valget, stifter de typisk bekendtskab med fællesskabet, det sociale miljø og aktiviteter hos den pågældende uddannelsesinstitution eller virksomhed. Skolerelaterede og praktiske informationer er også i sigte her; der har nemlig vist sig en tendens ved, at unge under 18 år foretrækker at få information gennem film, som ikke udelukkende omhandler det sociale miljø. Linjefag på en efterskole, konkrete arbejdsopgaver i en virksomhed samt studie- og fagretninger på ungdomsuddannelser er alle i sigte, når unge undersøger mulighederne på YouTube.
Influencers er også at finde på YouTube. Her er de blot kendt som YouTubers. Vores undersøgelser har vist, at disse indholdsskabere kan inspirere unge i valg af uddannelse og karriere. Det gør sig eksempelvis gældende for en efterskole, hvor de skolerelaterede og sociale aktiviteter præsenteres i videoen. De er vejledere i den forstand, at en stor del af dem selv er unge; af den årsag kan deres målgruppe afspejle sig selv i YouTuberen. Dette har vist sig uvurderligt i en tid, hvor dørene til verdens muligheder står vidt åbne. Du kan læse meget mere om YouTube i denne artikel.
TikTok har i 2020 over 800 millioner brugere. Den tog os med storm i kølvandet på pandemiens fremtræden. På platformen er der udelukkende videoer, ligesom YouTube, og du gennemgår dit personlige nyhedsfeed, ligesom på Facebook. Som bekendt er der tale om videoer på højst et minut, og det respektive tema kan være hvad som helst. Eksempelvis blev mediet kendt igennem “TikTok-dansen” med dertilhørende musik. Således blev man en del af et fællesskab, når brugerne udlagde deres fortolkning af dansen.
TikTok har endnu ikke åbnet op for betalt annoncering i Danmark ligesom de øvrige sociale medier har. Man kan imidlertid gå kreativt til værks og overveje, hvad der på platformen kan være relevant indhold i forbindelse med tiltrækningsindsatser. Én ting er sikkert: De unge er her, og de er godt i gang med at tilpasse jargonen på mediet. Vær til stede, og lad jer inspirere af dem.
Vi er slet ikke færdige…
Sociale medier er få destinationer ud af mange i rejsen mod valget. Inden længe præsenterer CompanYoung undersøgelserne af unges valg af ungdomsuddannelse og efterskole, hvor vi går endnu mere i dybden med unges brug af sociale medier og andre faktorer, som kan være afgørende for valget. Tilmeld dig i dag på vores eventside og hold øje med denne for fremtidig videndeling.
Hvis du vil vide mere om unges valg af elevplads, som blev afviklet i september, kan du tilgå dette link for at se eller gense webinaret. Her kan du også erhverve dig den fulde rapport.
Seneste Artikler
Tilmeld dig CompanYoungs Nyhedsbrev
Gør som +2000 andre i HR og uddannelsesverdenen. Få tilsendt CompanYoungs nyhedsbrev hver måned med fokus på unges valg af uddannelse, job og karriere.