Hvorfor bruge ‘live chat’ i sin rekrutteringsprocess?

Siden sin spæde begyndelse i 70’erne har chattens popularitet fortsat været stigende. Særligt unge har taget mediet til sig, fra Arto og MSN i 00’erne til Snapchat og Messenger i dag. Unge idag er generelt vant til hurtig og uformel kommunikation, og det derfor er vigtigt, man imødekommer dette i sin rekruttering- & tiltrækningsproces.

 

Jakob Tolstrup

07. marts 2019 · 5 min læsning
CompanYoung

Unge foretrækker Live-Chat

Live-Chat har ændret måden vi kommunikerer på, både i vores privatliv, men også i erhvervslivet, hvor mange virksomheder er gået over til chatsystemer, som fx Slack. Live-chat til rekruttering & tiltrækning har ligeledes stort potentiale, og ikke overraskende foretrækker 79% af unge at kunne chatte med en organisation.  Mail og telefoner har dets styrker men når det omhandler kontakt med unge ift. rekruttering & tiltrækning, er chat det optimale medie.

Chat > Mail når det gælder ungdommen

På mail er der kultur for formalitet. Dette kan være en barriere for nogle kandidater, specielt hvis man er 16 år gammel og leder efter en elevplads. Rent lavpraktisk er en chatknap i venstre side af hjemmesiden ligeledes mindre omstændigt at bruge, fremfor finde virksomhedens e-mailadresse og derefter åbne sit mailprogram. Dertil er der også ventetiden. Ved mail forventer man svar indenfor et par dage, mens man på chat forventer svar indenfor et par minutter.

Live Chat kan med stor fordel bruges til rekruttering

“Du er nummer 11 i køen” ..

Vi har alle oplevet at ringe til en support- eller kundeservicelinje, hvor vi er blevet mødt af venlig stemme der siger “du er nummer 11″ i køen”. Dette er både en en ubelejlighed og et irritationsmoment. Support per telefon er typisk en kanal der forbindes med ventetider. Når en person medarbejder kun kan tale med en person ad gangen, opstår der hurtigt flaskehalser. En person som bemander en chat derimod, kan have kontakt væsentligt flere på en gang. Det betyder at man typisk vil få et hurtigt svar.

Virksomheden JYSK anvendte tidligere telefon som deres primære kanal til kontakten med interesserede unge kandidater, men oplevede trafik på kanalen. Jysk valgte at implementere chat i deres rekrutteringsproces, som resultaterede i at flere nu anvender chat fremfor telefon. For at gøre det endnu lettere valgte Jysk ligeledes at lade CompanYoung bemande chatten ved at anvende ydelsen FirstLine, hvilket frigjorde deres ressourcer yderligere.

“Vi er blevet aflastet væsentligt på telefonen, efter vi er begyndt at bruge på live-chat” – Anne Marie, HR Assistent hos JYSK.

Chat: Et friktionsløst medie

Chat adskiller sig overvejende fra telefon og mail ved at være mere friktionsløs. Hvis man kigger en hjemmeside og et spørgsmål opstår, er det lynhurtigt at trykke i hjørnet på af hjemmesiden og stille et spørgsmål, hvorefter et svar kommer indenfor et par minutter. Det er en invitation til interesserede ansøgere om at skrive ind.

Kandidater har ikke nødvendigvis lyst til at sende CV og ansøgning ind, hvis ikke de føler de har informationer nok til at tage handling. Men med live-chat kan de real-time finde yderligere ud af detaljer omkring placering, løn, nødvendige uddannelsesbaggrund og jobfærdigheder.

Det er også muligt for ansøgeren at forblive anonym. Man tilkendegiver først sig selv når man angiver sin e-mail. Angiver man denne og har ikke mulighed for at chatte længere, har man stadig mulighed for at fortsætte korrespondancen over e-mail. Man får altså det bedste fra begge verdener.

Det er vigtigt at pointere, at chat ikke nødvendigvis er bedre end de øvrige medier, men chat er den optimale løsning i den kontekst.

Live chat til rekruttering eksempel

Eksempel på live-chat.

Chat skaber relationer: ”The medium is the message”

Live-chat læner sig op af sms‐sproget med sit brug af smileys, forkortelser, emoji’s og gifs. Det er et medie kendetegnet ved sin løshed.

I 1964 sagde den Canadiske medieteoretiker Marshall McLuhan den kendte vending, ”The medium is the message”. Hans pointe var at mediet indlejrer sig indholdet af beskeden. På denne måde, kan mediet kan være lige så afgørende som hvad står i beskeden.

Men hvad har dette med live-chat at gøre? Det betyder at det løse og venlige som kendertegner chat, indlejrer sig i kommunikationen mellem kandidater og organisationen på en måde som sjældent ville ske, hvis man brugte mail. Dette er særligt relevant når man ønsker at skabe relationer med ansøgere. Man anvender nemligt et medie som de føler sig hjemme i, og som forbindes med venner og autencitet.

Det er også derfor, at vi hos CompanYoung jævnligt svarer folk som skriver ind med en GIF eller en smiley 😊

Bemanding af live til rekruttering af unge

Bemanding af live-chat hos CompanYoung og eksempel på en gif vi evt. ville sende i chatten. 

Mere lavpraktisk kan det i samme spor også have stor betydning, at man bliver mødt af et venligt ansigt fremfor en anonym og ansigtsløs virksomhed.

Hvilke krav sætter chat til virksomheden?

Hvis man vælger at implementere chat, kræver det, at man besvarer folks henvendelser relativt hurtigt, gerne indenfor et par minutter – Det vil altså sige at chat kræver bemanding under virksomhedens åbningstid.

”Chat er et medie, hvor der forventes hurtigt svar. Hvis ikke folk får det, smutter de typisk.” – Kathrine Aachman, Assistant Young Advisor.

Den gode nyhed er, at man sandsynligvis vil få mindre belastning på sine øvrige kanaler netop fordi folk foretrækker chat.

Det er også en mulighed at lade CompanYoung stå for bemanding chatten gennem vores ydelse FirstLine.

Rekruttering i 2019?

Nutidens unge kandidater kan finde det meste information, de skal bruge med et par klik på en skærm. Der er ingen grund til at søgen efter job, elevplads eller uddannelse skal være anderledes.

Derfor er live-chat sandsynligvis ikke længere bare er et ”nice to have”. Det er et spørgsmål om at kommunikere med ansøgere på mediet de føler sig hjemme i.

Det relaterer sig til et skift som er i gang omkring måden, vi kommunikerer på, og det er et skift til autentisk og øjeblikkelig kommunikation. Ved at rette ressourcerne mod trenden nu kan man være et skridt foran udviklingen og sikre sig at unge kandidater ikke går tabt, fordi de ikke ville vente som nr. 11 i køen.

Hvis du ønsker at vide mere om at anvende Live-Chat til at kommunikere med de unge på deres premisser, hvordan man kan anvende vores software til Live-Chatten, eller hvordan man kan bruge vores ydelse FirstLine og lade os bemande den, så er du velkommen til at kontakte os.

Tilmeld dig CompanYoungs Nyhedsbrev

Gør som +2000 andre i HR og uddannelsesverdenen. Få tilsendt CompanYoungs nyhedsbrev hver måned med fokus på unges valg af uddannelse, job og karriere.

Tilmeld dig her